3rd International Symposium of Center for Space Science and Radio Engineering (SSRE)



28-29 August 2023

80th Anniversary Memorial Hall,3F East Campus, UEC

- Monday 28 August 2023 -

Opening	Prof. Hiroshi Kikuchi (SSRE, UEC, Japan)
13:00-13:10	Prof. Koji Abe (Director, Office for International Strategy, UEC, Japan) Prof. Yasuhide Hobara (Director, Center for Space Science and Radio
	Engineering, UEC,Japan)
Session 1	Chair: Prof. Yasuhide Hobara (SSRE, UEC, Japan)
13:10-13:30	The Monitoring Vibrations and Perturbations in the Lithosphere, Atmosphere,
(20-min)	and Ionosphere (MVP-LAI) system: establishments, observational findings, and
	future plans
	Prof. Chieh-Hung Chen (China University of Geosciences, China)
13:30-13:50	Study of ionosphere modification before large earthquakes-present and future
(20-min)	Dr. Koichiro. Oyama (Kyushu University, Japan)
13:50-14:20 E	Break
Session 2	Chair: Prof. Hiroshi Kikuchi (SSRE, UEC, Japan)
14:20-14:40	Winter lightning strikes to aircraft around Komatsu airport, Japan Sea coastal
(20-min)	area
	Prof. Koichiro Michimoto (Former Prof. of National Defense Academy of Japan,

	and retired Col. of Japan Air-self Defense Force, Japan)
14:40-15:00	The newly designed lightning location system named LENTRA
(20-min)	Dr. Mikihisa Saito (Central Research Institute of Electric Power Industry,
	Japan)

15:00-15:10 Break

Session 3	Chair: Prof. Koichiro Michimoto (Former Prof. of NDA, Japan)
15:10-15:30	Extraction of weather information from radar signals
(20-min)	Prof. Madhu Chandra (Chemnitz University of Technology, Germany)
15:30-15:50	Observations of summer thunderstorms with X-band dual polarized phased array
(20-min)	weather radar and LF/MF band lightning location system
	Prof. Hiroshi Kikuchi (SSRE, UEC, Japan)
15:50-16:10	Water vapor lidar observation for improving of local severe rainfall forecast
(20-min)	Dr. Satoru Yoshida (Meteorological Research Institute, Japan)

16:10-16:30 Group photo

Session 4	Chair: Prof. Chieh-Hung Chen (China University of Geosciences, China)
16:30-16:50 (20-min)	Prediction of downbursts using machine learning of total lightning and ground precipitation data in Japan Prof. Yasuhide Hobara (SSRE, UEC, Japan)
16:50-17:10 (20-min)	Analysis of tweek-atmospherics based on measurements at three remote locations Dr. Alexander Shvets (UEC, Japan / Usikov Institute for Radio-Physics and
	Electronics, Ukraine)

- Tuesday 29 August 2023 -

Session 5	Chair: Prof. Madhu Chandra (Chemnitz University of Technology, Germany)
09:30-09:50 (20-min)	Applications of stokes vector based data interpretation for polarimetric Synthetic Aperture Radar Prof. Fang Shang (UEC, Japan)
09:50-10:10	Microwave quantitative and qualitative imaging for non-destructive evaluation applications
(20-min)	Prof. Shouhei Kidera (UEC, Japan)
10:10-10:30	Development of wideband heterodyne receivers for radio astronomy
(20-min)	Prof. Takeshi Sakai (SSRE, UEC, Japan)

10:30-10:40 Break

Session 6	Chair: Prof. Koichiro Oyama (Kyushu University, Japan)
10:40-11:00	Characteristics of bolt-from-the-blue lightning observed in Japan
(20-min)	Dr. Namiko Sakurai (National Research Institute for Earth Science and Disaster
	Resilience, Japan)
11:00-11:20 (20-min)	Tonga eruption-induced disturbances in lithosphere, atmosphere, and ionosphere and their coupling
	Prof. Yang-Yi Sun (China University of Geosciences, China)

11:20-13:00 Lunch

Session 7	Chair: Prof. Takeshi Sakai (SSRE, UEC, Japan)
13:00-13:20	New projects in high-energy atmospheric electricity
(20-min)	Prof. Sebastien Celestin (LPC2E, University of Orleans, CNRS, France)
13:20-13:40	Development of balloon-borne instrumentation for high-energy atmospheric
(20-min)	electricity
	Mr. Yanis Hazem (LPC2E, University of Orleans, CNRS, France)
13:40-14:00	Study of the conditions of production of TGFs using self-consistent modeling
(20-min)	Mr. Pierre Gourbin (LPC2E, University of Orleans, CNRS, France)

14:00-14:10 Break

Session 8	Chair: Dr. Alexander Shvets (UEC, Japan / Usikov Institute for Radio-Physics and Electronics, Ukraine)
14:10-14:30 (20-min)	An identification of electron density profile in the lower ionosphere by using a temporal variation of VLF earth-ionosphere waveguide propagation Mr. Toshiyuki Irie (UEC, Japan)
14:30-14:50 (20-min)	Total lightning and heavy precipitation characteristics associated with TSs: Early prediction possibility Ms. Debrupa Mondal (UEC, Japan)
14:50-15:10 (20-min)	Modeling atmosphere-ionosphere coupling on gravity waves at two adjacent VLF networks during typhoon using FDTD method Mr. Antrisha Setiawan (UEC, Japan)

Closing remarks

15:10-15:15 Prof. Hiroshi Kikuchi (SSRE, UEC, Japan)
--